Sałatka z rukolą, granatem, fetą i pomidorami
To już kolejna propozycja sałatki z rukolą. Tym razem podana została z granatem, którego słodycz świetnie harmonizowała ze słoną fetą. Sałatkę można posypać orzechami włoskimi lub prażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 1 granat
- garść podprażonych ziaren słonecznika
- 100 g fety
- 2-3 pomidory
sos:
- łyżka ostrej musztardy
- łyżka octu winnego
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, fetę w kostkę. Wyłuszczyć ziarna granatu. Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Składniki sosu wymieszać energicznie w zamkniętym słoiczku. Polać sałatkę i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz