Schab duszony w piwie i rozmarynie
Oj jak dawno nie było na moim stole schabiku...Ale jak już pojawił się to w cudownym połączeniu piwa, cebuli, czosnku i oczywiście rozmarynu. Mięso duszone w piwie jest wybornie kruche i delikatne, a sos bardzo esencjonalny. Do tego tłuczone ziemniaczki, ogórek konserwowy i obiad gotowy.
Składniki:
- 1-1,2 schabu
- 4 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 0,5 l jasnego piwa
- 0,5 l bulionu
- 3-4 listki laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
Schab umyć, pokroić na 1-2 cm plastry. Lekko rozbić.
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą.
Plastry oprószyć pieprzem, wetrzeć sól z czosnkiem, odstawić na około godzinę.
Schab krótko przesmażyć na 2 łyżkach masła, z każdej strony po około 30-60 sekund.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na tę samą patelnię, na której było smażone mięso wlać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę.
Do głębokiego rondla przełożyć cebulę, plastry schabu, wlać piwo, włożyć liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn i dusić po przykryciem, na małym ogniu przez około 60-90 minut. W miarę potrzeby dolewać bulion, by mięso cały czas było przykryte płynem.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je z rondla, wybieramy ziele i listki (wyrzucamy) i pozostały sos miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gorzki dosładzamy cukrem. Dosmaczamy solą i pieprzem. Mąkę rozprowadzamy w ćwierć szklanki wody i dodajemy do sosu. Zagotowujemy. Plastry mięsa ponownie umieszczamy w rondlu z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz