Pieczone ziemniaki
Jest to tak banalny przepis, że trochę wstyd mi go tu umieszczać. Banalny i powszechnie znany, ale tak pyszny, że nikt nie powstydzi się podając właśnie pieczone ziemniaki na stole. Przygotowanie ziemniaków zajmnie Wam chwilkę. Wystarczy obrać, lekko obgotować, przeżucić do żaroodpornego naczynia, obtoczyć w naszych ukochanych ziołach i gotowe. Nie ważne jak i z czym podane, są po prostu wyśmienite.
Składniki:
- około kg ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- słodka czerwona papryka
- roztarty rozmaryn
- roztarty tymianek
- granulowany czosnek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić dowolnie (u mnie w półksiężyce, ale mogą być talarki, kostka, co kto lubi). Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, włączyć ogień. Jak tylko woda zawrze, ziemniaki odlać i odparować.
Podgotowan ziemniaki umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, posypać naszymi ulubionymi ziołami, skropić oliwą, obtoczyć dokładnie wszystko w przyprawach.
Piec w 200 stopniach przez około 40 minut. Dodatkowo na koniec włączam funkcję opiekania na kilka minut, by ziemniaczki ładnie zarumieniły się.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz