Lekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką
Zima jeszcze nie nadeszła, więc moja pietruszka w ogródku rośnie jak oszalała, w listopadzie mam świeżej natki pietruszki pod dostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień. Polecam serdecznie zwłaszcza do ciężkich dań, bo sałatka jest naprawdę delikatna, lekka, a przede wszystkim zdrowa.
Składniki:
- pół średniej kapusty pekińskiej
- duży pęczek świeżej zielonej pietruszki
- pół świeżego ogórka
- mały pęczek rzodkiewki
- mała czerwona cebula
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- sok z połowy małej cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać. Ogórek, rzodkiewkę pokroić w półplasterki, bądź w ćwierć plasterki, cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, oliwą, posolić, dodać pieprz i wymieszać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz