Duszony indyk z cieciorką i pietruszką
Udziec z indyka, czy pieczony, czy też duszony zawsze wychodzi delikatny, soczysty i miękki. Jeśli posiadacie puszkę cieciorki, to danie to wykonacie błyskawicznie. Jeśli jednak macie cieciorkę w torebce, to nie przerażajcie się, wystarczy ją tylko namoczyć na noc, a potem ugotować do miękkości. Udziec najpierw podsmażyć, dodać garść przypraw, poddusić wszystko i danie gotowe. Kto nie kocha takich szybkich potraw?
Składniki:
- około 1 kg udziec z indyka
- puszka cieciorki (około 240 g po odcedzeniu)
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- pęczek zielonej pietruszki
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka pieprzu
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania.
Z udźca usunąć skórę oraz kość i pokroić w większą kostkę.
W wysokim rondlu lub patelni obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju.
Do mięsa dodać cebulkę z czosnkiem, wlać wino, wszystkie przyprawy, delikatnie posolić i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby, gdyby sos za bardzo zredukował się dolać wody.
Pod koniec duszenia wsypać odsączoną cieciorkę, posiekaną natkę pietruszki i kilka minut podgotować.
Najlepiej podawać z ryżem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz