Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Przyznam się szczerze, taki makaron jadłam pierwszy raz. Wiele słyszałam o makarobie z tuńczykiem, że szybko, że tanio i bardzo banalnie, że nawet dzieci świetnie go przyrządzają, ale jakoś nigdy nie złożyło się bym ja wypróbowała. I w końcu nadszedł taki dzień:) A wszystko przez stertę puszek z tuńczykiem, które zalegają u mnie na półce i tylko obrastają kurzem...Miałam akurat mało czasu na wymyślanie obiadu, był piątek, więc tradycyjnie u mnie w domu nie jemy bez mięsa i popatrzałam na te nieszczęsne puszki...No i trafiło. Na makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym z nutką pietruszki. Szybko i sprawnie.
Składniki:
- opakowanie dowolnego makaronu (u mnie wstęgi z dodatkiem suszonych pomidorów)
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pęczek natki pietruszki
- łyżka oleju
- 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz