Blok czekoladowo-bakaliowy
Kiedy mowa o bloku czekoladowym, każdy rozmarza się anielsko i biegnie wspomnieniami daleko daleko wstecz...do bloku naszych mam i babć. Co to był za rarytas... skrzętnie chowany przez nasze mamy, aby od razu wszystkiego nie zjeść. I właściwie nic się nie zmieniło. Dalej znika ze stołu w oka mngnieniu :)
Blok możemy zmieniać według zawartości naszej spiżarki. Można dodać rodzynki, pokruszone wafle, herbatniki, żurawinę, orzechy, co kto lubi. Smakuje lepiej niż nie jeden firmowy baton:)
Składniki:
- 250 g margaryny
- 125 g wody
- 500 g mleka w proszku
- 6 łyżek kakao
- 440 g cukru
dodatkowo nasze ulubione bakalie:
- 200 g pokruszonych herbatników petit
- 150 g solonych orzeszków
Sposób przygotowania:
Wodę, cukier i margarynę zagotować.
Mleko w proszku i kakao wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać małym strumieniem zagotowaną wodę z margaryną i cukrem. Mieszać, aż powstanie gładka masa.
Następnie dodać bakalie i ponownie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladową, wyrównać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!!!
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń