Kasztany
Kasztany to takie słodkie coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że wszyscy w domu jesteśmy łasuchami, więc szybciutko powstał deser, na raz do buzi, mocno słodki i bardzo fantazyjny, bo smak kasztanów można zmieniać zależnie od humoru no i oczywiście od zawartości naszej spiżarni. Dzisiejsze kasztany są orzechowe. Ale mogą powstać migdałowe, cytrynowe, nadziewane rodzynkami, czekoladowe. Co tylko chcecie. Do dzieła!!! :)
Składniki:
- 400 g herbatników petit
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- kieliszek wódki
- szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Herbatniki mielimy w malakserze na proszek. Orzechy siekamy nożem, bądź delikatnie siekamy w malakserze.
Odsypujemy odrobinę herbatników do obtoczenia.
Łączymy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy na jednolitą masę.
Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i herbatnikach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz