Jesienna sałatka warstwowa
Sezon jesienny w pełni, brokuły i papryka o tej porze są najpyszniejsze i oczywiście najtańsze, dlatego trzeba korzystać z tych dobroci póki są. Potem w sklepach znajdziemy i owszem wszystkie warzywa, ale albo będą nafaszerowane chemią, by pięknie rosły i pięknie wyglądały, albo będą pochodzić z innych krajów.
A dzisiejsza sałatka składa się z brokułów, papryki, kukurydzy i szynki przełożona została sosem czosnkowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje.
Składniki:
- 500 g brokuła
- puszka kukurydzy konserwowej
- 4 ugotowane pocięte w kosteczkę jajka
- 2 papryki pokrojone w kosteczkę
- 30 dag chudej szynki pokrojonej w kosteczkę
- pęczek posiekanego koperku
- garść prażonych ziaren słonecznika
sos:
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 6 lyżek majonezu
- sól
- pieprz
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować aldente (3 minuty od zawrzenia wody). Ostudzić.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą.
Na dno przezroczystej salaterki układać:
warstwa brokuł
jajka
kukurydza
cienka warstwa sosu
papryka
koperek
szynka
warstwa brokuł
pozostały sos
ziarna słonecznika
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz