Spaghetti z mięsem w sosie szpinakowym
Mój szpinak z jesiennego siewu długo czekał na zbiory. Przez suszę powschodził bardzo marnie, długo nie chciał rosnąć, a to co rosło, z ledwością starczyło na jeden obiad. Suma Sumarą cały szpinak z grządki trafił na talerz ze spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 garście szpinaku
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- makaron typu spaghetti
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę drobno posiekać.
Cebulę i 2 ząbki czosnku podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać mięso, pieprz i sól do smaku i krótko podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać umyty szpinak, dodać resztę czosnku, smażyć tylko do momentu aż szpinak straci wiotkość, wlać śmietankę, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron przyrządzić wg instrukcji na opakowaniu.
Wymieszać makaron i mięso i podawać. Można posypać startym żółtym serem lub parmezanem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz