Gulasz węgierski
Dzisiaj kolejna odsłona gulaszu. A to dlatego, bo kochamy w domu gulasze. I by nie były zawsze takie same, za każdym razem próbuje modyfikować, by było coraz smaczniej i ciekawiej.
Składniki:
- kg łopatki wieprzowej
- puszka krojonych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 3-4 ziela angielskie
- 3-4 liście laurowe
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- łyżka czerwonej papryki
- szczypta ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju z lyżką papryki słodkiej i szczyptą papryki ostrej. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso zarumieni się.
Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
Paprykę pokroić w kostkę.
Do miękkiego mięsa dodać pomidory z puszki i paprykę i dusić jeszcze z 20 minut, by sos ładnie zredukował się. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz