Sałatka z rukolą, szynką szwacwaldzką i suszonymi pomidorami
Dzisiejszą sałatkę wykonacie w try miga. Będzie prosto, szybko, ale bardzo wykwintnie i baaaardzo smacznie. Idealnie będzie pasować na lekką kolację przy świecach, bądź też jako nietuzinkowy dodatek do obiadu.
Składniki:
- opakowanie rukoli
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej)
- garść podprażonych ziaren słonecznika
- 100 g sera brie
sos:
- łyżka octu winnego
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę, szynkę w paski, ser w kosteczkę.
Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać.
Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić słoik i energicznie wymieszać wstrząsając słoikiem.
Polać sosem sałatkę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz