Buraczki na zimę
Przez wiele lat robiłam buraczki z papryką na zimę. Do momentu, kiedy wypróbowałam ten oto przepis, który okazał się o wiele łatwiejszy, szybszy, tańszy i oczywiście smaczniejszy. Buraczki czerwone w słoikach na zimę to taki standard, który musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 3 duże cebule
- 4 duże ząbki czosnku
zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 łyżki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 8 ziarenek pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 6 goździków
- 5 liści laurowych
Buraki wyszorować, umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce warzywnej.
Cebulę drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Zagotować zalewę, wyjąć przyprawy i zalać wszystkie warzywa gorącą zalewą. Zostawić na 24 h.
Odsączyć warzywa na sitku. Nakładać buraczki do czystych słoików.
Pasteryzować 20-25 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz