Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką
Miał powstać zwykły placek z gruszkami, ale że akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek.
Składniki:
kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 125 g margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa owocowa:
- 6 małych gruszek
- 2 szklanki aronii
- sok z jednej cytryny
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- budyń waniliowy
bezowa pianka:
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wiórek kokosowych
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę.
Do rondla wlać szklankę wody, wsypać gruszki, aronię, cukier i chwilkę pogotować. Nie za długo, gruszki nie mogą się rozgotować, tylko lekko zmięknąć.
Dodać sok z cytryny i budyń rozrobiony w połowie szklanki. Zagotować.
Masę przełożyć na podpieczony spód.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż powstanie szklista piana. Następnie wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
Bezę wyłożyć na owoce.
Piec 30-40 minut w 170 stopniach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz