Placki dyniowo-ziemniaczane
Placki z dyni trafiły w stały repertuar naszego menu. Robię je przez cały rok, bowiem jesienią trę dynię na tarce i mrożę. Można usmażyć placuszki z samej dyni, bądź też z dodatkiem ziemniaków, jak te dzisiejsze.
Składniki:
- 2 szklanki startej dyni
- około 600 g startych ziemniaków
- 1 cebulka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć na tarce warzywnej. Ziemniaki zetrzeć tak jak na placki. Cebulę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki posolić do smaku.
Smażyć małe placuszki na rozgrzanej oliwie.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz